Hakkımda

hayrettin_kagnici_logo

Hayrettin Kağnıcı

Makine Yüksek mühendislik eğitiminden sonra kendi firmasını kurarak iş hayatına atılmış, CNC   kontrollü sanayi makineleri konusunda uzun yıllar sektörde hizmet vermiş, özellikle çeliklerin kesilmesi ve şekil verilmesi konularında gerek pratik gerekse teorik olarak uzmanlaşmıştır. Eğitim kurumlarında ve birçok firmada konu ile ilgili uzmanlık eğitimleri vermiş makaleler yayınlamıştır. Mesleki hayatında şirket politikası olarak “kesemeyeceğimiz hiçbir şey yoktur” ve “hedefimiz rekabet gücünüzü arttırmaktır” slogan ve prensipleri ile sektörde öncü olmuştur.

Ülke gelişmesinde sivil toplum örgütlerinin çok önemli olduğuna inanmış ve üniversite yıllarından itibaren birçok sivil toplum kuruluşunda aktif olarak görev almıştır. Bunların içinde önemlileri, TÜGİAD (Türkiye Genç İş adamları derneği), Beyaz Nokta Temiz Toplum Temiz Siyaset derneği, TİAD (Takım Tezgâhları İş Adamları derneği), Rotary derneği yanı sıra sosyal içerikli birçok kurumda görev almıştır.

Profesyonel iş hayatının yanı sıra, yıllardan beri süregelen seyahat etme ve fotoğraf çekme tutkusunu önceleri “fırsat buldukça” diye nitelerken, sonraları bu tutkusuna daha fazla zaman ayırmaya başlamıştır. Hayrettin Kağnıcı 120 ün üzerinde gezdiği ülkelerde, farklı kültürlerdeki yaşamları ve bu yaşamların temel unsuru ola “insan”ı fotoğraflarında yansıtmaya alışmıştır. Bütün insanların esasta aynı biyolojik özellikler de olması, hırs, sevinç, gülme, ağlama, mutluluk çoğalma gibi temel duygu ve davranışların benzer olmasına karşın, çevre ve kültür farklılıkları ile sonradan kazanılan değerlerin, toplumları ayrıştıracak kadar karmaşık ve ters olması dikkatini çekmiştir. Bu antropolojik gözlemlerini de fotoğraflara yansıtmaya çalışmıştır.  Yani, bir toplumda kutsal ve mutlak olan bir değer başka yerde bir şey ifade etmemekte, birisi için iyi, güzel olan bir başka yerde tam aksi kötü ve çirkin olabilmekte.

Kültürleri yaratan insanı, farklı ortamlarda fotoğraflamaya çalışıp gözlemlerini de “gezi notları” olarak paylaşmaktadır.

Ülkeleri önemli yapan değerler, o topraklarda oluşan medeniyetler, uygarlık ve kültürlerdir. Bunları yaratan var eden temel kaynak da insandır. Geçmişte insanların yarattığı eserler ile o dönemler hakkında bilgi ediniyoruz. Bugün bile bazı eserler yapıldığı dönem dikkate alındığında bizleri hayrete düşürmekte. Mısır piramitleri, İnka ve Maya Medeniyetlerinden kalan eserler gibi. Bütün tarihi eserler önemlidir, ancak bazıları çok daha önemlidir. İşte bu eserler Unesco tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiş ve koruma altına alınmışlardır. Bugün Türkiye de Unesco dünya Mirası listesinde 19 tarihi varlık bulunmaktadır, 100 ün üzerinde tarihi varlık da aday listesindedir. Gezilerinde içinde insan olduğu için Unesco Dünya mirasında olan yerleri tercih etmektedir.

2015 yılında farklı şehirler de açtığı “Dünya mirası be insan” konu fotoğraf sergisi ile dünya da 21 ülkedeki Unesco Dünya Miras listesinde olan kültürel değerleri sergilemiştir.

2017 yılında” Moğolistan ve altın kartallar” konulu fotoğraf sergisi açmıştır. İfsak, İstanbul Fotoğrafçılar derneğimde karma sergilere katılmış, katıldığı ulusal ve uluslararası fotoğraf yarışmalarında dereceler almıştır. Ayrıca fotoğrafladığı ülkeler hakkında birçok yerde fotoğraf sunumu ve söyleşiler yapmaktadır.

Kasım 2022 tarihinde siyah- beyaz olarak düzenlenmiş 38 ülkeden farklı insanların gelenek ve kültürlerini yansıtan 54 fotoğraf ile “İnsan Böyle Bir Şey” konulu fotoğraf sergisini İstanbul, Cadde Bostan kültür Merkezinde açmıştır. Kadıköy belediye başkanının da ziyaret ettiği fotoğraf sergisi birçok yayın ve sosyal medyada beğeni kazanmıştır.

Kültürleri ve medeniyetleri yaratan insanı, farklı ortamlarda fotoğraflamaya çalışıp gözlemlerini ve fotoğraflarını web sitesinde paylaşmaktadır.

Hayrettin Kağnıcı 2021 yılında yazdığı “İnsan Böyle Bir Şey” isimli kitabında; İnsanlık tarihinde ilk olarak tanrı, din ve inanç kavramlarının ilk olarak nasıl ve nerede oluştuğunu, dinlerin nasıl kabul gördüğünü ve din üzerinden toplumların nasıl kontrol edilebildiğini, Paganizim, çok tanrılı ve tek tanrılı dinleri, gelecekte hayatımızın vazgeçilmezleri olacak yarı insan yarı makine sayborglar ile insanımsı robotlar androidleri, robotlaşan dünyamızda “bizlerin hali ne olacak?” Konuları işlemiş ve paylaşmıştır.

İstanbul’da yaşayan hayrettin Kağnıcı evli 2 çocuk babasıdır.

HAYRETTİN KAĞNICI

www.hayrettinkagnici.com

 

İletişim

Bir cevap yazın

error: iletişim : hayrettin@ozka.com